Lexiq

Kappa

1.

A kappa az irónia jeleként használt internetes szleng, amit általában a mondat végére írnak annak jelzésére, hogy ami elhangzott, azt nem kell komolyan venni, sőt, épp annak az ellenkezője az igazság.

Például ha valaki azt írja: "Menő az új bringád (kappa)!" vagy "Köszi, sokat tanultam tőled, kappa.", akkor az arra utal, hogy az új bringa valójában gagyi, illetve hogy az illető semmi újat vagy hasznosat nem mondott.

a kappa jele Josh DeSeno fekete-fehér arcképeA kappa szó egy internetes mémből ered: Josh DeSeno 2011‑ben szoftver-mérnökként dolgozott egy chat alkalmazáson, amikor ő és munkatársai elhelyezték saját arcaikat a használható emotikonok között. Josh a saját fekete‑fehér arcát kappának nevezte el, mert rajongott a japán kultúráért, és a japán mondavilágban a kappa egy vízi szörny (lásd a 2. számú jelentést!). Hogy ebből aztán hogyan lett az irónia jelképe, az azóta is rejtély, de tény, hogy Josh cégénél, a Twitch nevű videojáték-közvetítő weboldalon ez lett az egyik leggyakrabban használt emotikon.

2.

A kappa a japán mondavilágban egy olyan emberszabású, hüllőszerű vízi szörny, ami egy teknős, egy gyík és egy majom kereszteződése. A kappák Japán tavaiban és folyóiban élnek, és a népi folklór szerint a vízbe csalják, és a mélybe rántják az embereket. A japánok ezzel a mesével riasztják el a gyerekeket a veszélyes tavak és folyók mellől.

Másik nevén: kavataro, kavatora.

Bővebben: Kappa (Wikipédia)

3.

A görög ábécé tizedik betűje, a magyar "k" betű és hang megfelelője, aminek jele: κ.

Publikálva: 2020. augusztus 26.