Lexiq

Káló

1.

A káló a kereskedelemben az az előre tervezett és jóváírható veszteség, ami egy áru feldolgozása, tárolása vagy szállítása során keletkezik.

Például ilyen hiány lehet, ha egy fakitermelés során a fák egy része túlságosan korhadt, vagy egy nagy zsák lencséből a kisebb edényekbe töltés során kiszóródnak a szemek, vagy ha egy rekesz alma a raktárban összetöpped, és ezért veszít a súlyából, vagy akár ha egy konténernyi sóderből a zötykölődős úton lepotyog valamennyi. Ezzel szemben ha a farakás kigyullad és leég, vagy ha az egész zsák lencse kiszóródik, vagy ha felborul az úton a sódert szállító teherautó, az a veszteség nem káló, hiszen mindez váratlan, nem mindennapos esemény, amiért valakinek felelnie kell.

A káló mértékét meg lehet adni a termék anyagmennyiségében (pl. 2 köbméter fa,  fél kiló alma, a sóder 3%‑a) vagy annak pénzbeli értékében egyaránt.

A szó az olasz calo (=csökkenés) szóból származik, ami az azonos jelentésű német Kalo kifejezésen keresztül került a magyar nyelvbe.

2.

A káló jelentése a szlengben cigány. Ez onnan ered, hogy a kalo szó szanszkrit és az abból származó cigány nyelven a fekete színt jelöli.

Publikálva: 2021. április 14.