Lexiq

Kafkai

A kafkai szó jelentése abszurd, észszerűtlen, és leginkább arra használják, amikor egy képtelen vagy akár fenyegető helyzetből nincs menekülési lehetőség, az ember tehetetlen marad a körülményeivel szemben.

Franz Kafka arcképeA kifejezés Franz Kafka cseh származású író nevéből ered, aki műveinek szereplőit érthetetlen társadalmi és hatalmi erőkkel szembesítette, vagy egyéb furcsa, szürreális helyzetekbe ültette. Például A per című regényben a főhőssel egy nap váratlanul közlik a rendőrök, hogy eljárás indult ellene, és noha még az sem derül ki számára, mivel vádolják, miután nem sikerül bebizonyítani az ártatlanságát, végül beletörődik a halálos ítéletébe. A "kafkai helyzet" tehát az ilyen különös és esztelen szituációkra utal.

Ehhez hasonlóan a "kafkai fordulat" valami teljesen abszurd változást jelent, ahogyan egy hétköznapi, valóságos helyzetbe betör az írónál egy-egy valószerűtlen történés. Például Az átváltozás című novellában a főhős egy reggel arra ébred, hogy féreggé változott, de gondolatait sokáig csak olyan aggályok kötik le, mint hogy el fog késni a munkahelyéről.

Publikálva: 2022. január 4.