Lexiq

Jetlag

A jetlag (ejtsd: dzsetleg) az óra szerinti idő és a saját biológiai órád eltérése miatt érzett tünetek, amiket az okoz, hogy egy hosszabb repülőút során túl gyorsan váltasz több időzónát, és emiatt felborul a cirkadián ritmusod.

A jetlag leggyakoribb tünete az alvászavar, amit az okoz, hogy nem akkor kell lefeküdnöd és felkelned, amikor a saját időzónádban tennéd. Emellett gyakori a fejfájás, a levertség, a rossz hangulat, és van, akinél emésztési zavarok, étvágytalanság vagy hányinger is jelentkezik.

A jetlag kelet felé haladva általában erőteljesebb, és időzónánként átlagosan 1 napig tart. Ilyenkor korábban kell lefeküdni és felkelni, mint a saját időzónádban tennéd. Nyugati irányba utazva később kell lefeküdni és felkelni, mint azt a biológiai órád diktálná, és a jetlag 1,5 időzónánként 1 napig tart. Minél idősebb valaki, annál nagyobb az esélye, hogy tüneteket észlel magán.

Megelőzésében segít, ha utazás előtt néhány nappal az alvásodat néhány órával közelíted a célállomás időzónájában megfelelő alvásidőhöz, azaz ha kelet felé utazol, akkor korábban fekszel le és kelsz a szokásosnál, míg ha nyugat felé utazol, akkor későbbre tolod a lefekvés és a felkelés időpontját.

Szinonimái: időzónaváltás‑szindróma, deszinkronózis

Publikálva: 2020. november 21.