Lexiq

Jet injektor

A jet injektor (vagy más néven sugárinjektor) olyan injekciós eszköz, amivel tűszúrás nélkül lehet bejuttatni a bőrön keresztül olyan gyógyszereket, amiket egyébként hagyományos injekcióként alkalmaznak.

Az eszköz úgy működik, hogy a beteg enyhe nyomással a bőrfelszínre helyezi a fecskendőt, és megnyomja a rajta lévő gombot. Ekkor a fecskendő kienged egy rugós szerkezetet, és nagy nyomással kilövelli a benne lévő, elporlasztott anyagot tartalmazó folyadékot. A kilövellő nyílás egészen apró, átmérője nagyságrendekkel kisebb, mint a hagyományos injekciós tűk vastagsága. A kilövellt anyag olyan gyorsan és olyan nagy nyomással szabadul ki a fecskendőből, hogy a bőr legkülső rétegén szúrás nélkül is képes áthatolni, így jutva el a bőrbe, a bőr alatti zsírrétegbe vagy az izomba. A rugót egyes eszközök egy beépített akkumulátorral működő kis motorral, más injektorok sűrített levegő vagy egyéb gáz segítségével nyomják össze.

A jet injektort régebben védőoltások tömeges beadásához használták, ám ezt manapság már nem ajánlják a fertőző betegségek átadásának kockázata miatt. Napjainkban leginkább cukorbetegek inzulinjának adagolására alkalmazzák az eszközt, de a közeljövőben akár a tűszúrás nélküli vércukorszint mérést is megvalósíthatják ezzel a módszerrel.

A tűszúrás elkerülése mellett a jet injektorok további előnye, hogy a kilövellt anyag a bőr alatt nagyobb területen, pókhálószerűen oszlik el, ezzel gyorsabb lesz a folyadék felszívódása, és így gyorsabban hat a gyógyszer:

Publikálva: 2021. november 18.