Lexiq

Jégcukor

A jégcukor (más néven morzsacukor vagy szórócukor, de dekor cukor vagy Hagel cukor néven is hivatkoznak rá) a kristálycukor nagy erejű összepréselésével készülő cukorfajta.

jégcukorral megszórt kalácsA kristálycukorhoz képest nagyobb szemű, kemény és kevésbé átlátszó. A sütés során nem olvad meg, magas hőmérsékleten is megtartja a formáját, és enyhén ropogós marad, ezért leginkább sütemények, édességek dekorálására használják.

Ha például egy édes péktermék tetején fehér, morzsaszerű cukordarabkákat látsz, az valószínűleg jégcukor.

Kapható a legtöbb nagy élelmiszerboltban a cukroknál vagy a sütés‑főzés hozzávalóknál. Különböző neveken, és eltérő összetevőkkel érhető el, ezért vásárlás előtt érdemes alaposabban megnézni, hogy a kiválasztott termék pontosan miket tartalmaz. Ideális esetben a jégcukor kizárólag cukorból készül.

A jégcukor angolul hail sugar (=jégeső‑cukor) vagy pearl sugar (=gyöngycukor), németül Hagelzucker (=jégeső‑cukor) néven ismerhető fel.