Lexiq

Itiner

Az itiner olyan útvonalterv, ami pontról pontra mutatja az utat, így az irányok sorra következő meghatározásával és az útvonal minden részletének leírásával segít a kívánt nyomon maradni.

Ez lehet írott szöveg vagy nyilakkal rajzolt iránymutatás egyaránt. Itinert leginkább olyan terepsportokban használnak, ahol hosszú és kanyargós útvonalat kell bejárni.

A túrázás során használt itiner az, amit a túravezetők adnak a résztvevőknek. Ezen jellemzően rajta van a jelzett turistautak sorrendje (például a "P+, K+, K0" azt jelenti, hogy a piros kereszttel jelzett útról át kell térni a kék kereszt jelzésűre, majd arról a kék kör jelzésre). Ezen kívül általában szövegesen és egy vázlatos térképen is megadják az útvonalat, néha kiegészítve a szintemelkedéseket ábrázoló grafikonnal.

A rally versenyeken használt itinerek általában megadják az összes addig megtett távolságot, a jármű előtt lévő távot a következő pontig, és persze a következő pontban lévő irányváltoztatást és egyéb tudnivalókat is. Amikor a sofőr melletti navigátor egy sebesség alapú itinert felolvas verseny közben, és olyanokat mond, mint például "bal 4 mínusz", az azt jelenti, hogy a következő balra ívelő kanyart négyes sebességfokozatban, egy kicsivel alacsonyabb fordulatszámon kell bevenni. Ha azonban az itinerben a számok a kanyarok erősségét jelzik, akkor a "bal 4" egy elég nehéz balra kanyart jelöl, ilyenkor ugyanis a nehézség 1‑től 5‑6‑7‑ig van megadva.

Az itiner kifejezés a latin iter (= út, pálya) szóból eredő itinerarium (= útleírás, útiterv) szóból származik.