Lexiq

Iteráció

Az iteráció jelentése fokozatos közelítés, pontosítás, méghozzá valamilyen eljárás egyre pontosabb értéket adó többszöri ismételgetésével.

A matematikában például ha egy probléma megoldására nincs semmilyen egyszerű képlet, akkor előfordul, hogy lehet írni rá egy olyan algoritmust, ami csak egy körülbelüli eredményt ad, de többszöri alkalmazásával a kapott eredmény egyre pontosabb lesz. Ez a fajta számítási mód egy iteratív folyamat.

A programozásban az iteráció a ciklusnak (azaz ugyanazon parancsok egymás után többször való lefuttatásának) a szinonimája.

Átvitt értelemben az iteráció olyan fejlesztési folyamat, amit újra és újra elvégeznek azért, hogy minél jobb legyen a végeredmény, például egy weboldal külalakjának kitalálásakor vagy egy újfajta üdítőital ízének megalkotásakor. Ennek során minden egyes javítás után visszajelzést kérnek a fejlesztők. A visszajelzések alapján aztán tovább javítják a terméket, egészen addig ismételgetve ezt, amíg a termék (azaz a weboldal vagy az üdítőital) olyan jó nem lesz, hogy eladhatóvá válik. Ezt nevezik iteratív fejlesztésnek.

Az iteráció kifejezés a latin iterum (= még egyszer, ismét) szóból származik, utalva arra, hogy itt a tökéletesítés kulcsa ugyanannak a műveletnek az újra és újra elvégzése.

Publikálva: 2020. augusztus 16.