Lexiq

ISO érzékenység

A fényképezőgépen az ISO érték azt határozza meg, hogy a film mennyire érzékeny a fényre. Digitális fényképezőgép esetén a képek mindig ugyanolyan érzékenységgel készülnek, az ISO értékkel az utólagos digitális felerősítést lehet beállítani.

Ugyanaz a fotó három különböző ISO beállítássalAutomata beállítások esetén a kisebb ISO érték (pl. ISO 100) esetén a rossz fényviszonyok között készült képek elmosódottak vagy sötétek lehetnek, manuális beállítás esetén hosszabb záridőt vagy alacsonyabb rekeszértéket igényelnek (egy lépték az ISO értékben egy-egy záridő vagy blende érték változtatást tud helyettesíteni).

Nagyobb ISO érték (pl. ISO 1600) mellett rossz fényviszonyok között is könnyebben készíthetünk képeket, azonban minél nagyobbra állítjuk az ISO-t, annál nagyobb lesz a képen megjelenő, az egyes képpontokban véletlenszerű színváltozások formájában jelentkező zaj. Bár sok fényképezőgép használ különböző zajszűrő megoldásokat, ezek a kép elmosódásával és a színminőség romlásával járnak.

A fentiek miatt érdemes mindig a lehető legkisebb ISO értéket választani, amit a fényviszonyok és a téma mozgása lehetővé tesz.

Az ISO érték általában 100-al (néha 50-nel) kezdődik, és az egyre nagyobb értékek mindig a szám megduplázódásával járnak (pl. ISO 100, 200, 400 stb.). Egyes fényképezőgépek köztes értékek kiválasztását is lehetővé teszik, de vannak olyan olcsóbb gépek, amiken egyáltalán nincs is lehetőség az ISO értékek manuális megváltoztatására.

Publikálva: 2020. április 26.