Lexiq

Ischaemia

Az ischaemia vagy ischemia (kiejtve: iszkémia vagy isémia) az az állapot, amikor a vérellátás lecsökken a test valamely részében.

Mivel ilyenkor a környező szövetek, illetve az adott szerv oxigénellátása is korlátozott, ezért az ischaemiás állapot a szövetek elhalásához, illetve az adott szerv feladatának elvesztéséhez vezet.

Például ha az agy csak 5 másodpercnyi időre nem kap elegendő mennyiségű vért és emiatt elegendő mennyiségű oxigént, az illető már elájul. Ha 5 percre leáll az agy vérellátása, az már visszafordíthatatlan idegsejt-károsodást okoz.

Az ischaemiás stroke sematikus rajzaAz ischaemiás stroke az, amikor egy vérrög elzárja az agy valamelyik erét, így a vérellátás megszűnik, és az idegsejtek az oxigén hiánya miatt perceken belül elhalnak. (Szemben a vérzéses stroke-kal, amikor az agy valamelyik ere megreped, és a kiömlő vér miatt máshova már nem jut elég vér.)

Az ischaemiás szívbetegség az, amikor a szív koszorúereinek szűkülete miatt a szív izmainak csökken a vérellátása, ezért a vérkeringés akadozik, majd emiatt egyes szívizomsejtek elhalnak.

A kifejezés a görög ischon (=akadály) és aíma (=vér) szavak összekapcsolásából ered, utalva arra, hogy az ischaemia a vér célba jutásának akadályozottsága miatt alakul ki.

Publikálva: 2023. február 17.