Lexiq

Ioncserélt víz

Az ioncserélt víz úgy készül, hogy a vizet egy műgyantán áteresztik, ez a műgyanta megköti a vízben oldott ionokat, és helyettük olyanokat juttat a vízbe, amelyek elpárolognak, így nem rakódnak le vízkőként. Az ioncsere tehát egy vízlágyító eljárás, aminek köszönhetően a víz nem fog vízkövesedni.

Maga az ioncsere úgy történik, hogy miközben a víz átfolyik az eljáráshoz használt, nátriummal telített, félig áteresztő műgyanta membránon, a víz keménységét okozó kalcium és magnézium ionokat a műgyanta folyamatosan nátrium ionokra cseréli.

Ettől a víz nem lesz tisztább, hiszen az ioncserélő műgyanta nem szűri meg a vizet az ásványi anyagoktól és a szennyeződésektől, csak lágyabbá teszi azt. Ezt a vizet akkor érdemes használnod, ha a vízkőtől akarsz megszabadulni, például háztartási gépekbe, párologtatókba, hűtőrendszerekbe is észszerű választás. Az ioncserélt ugyanúgy vezeti az áramot, mint a sima csapvíz.

Az ioncserélt víz ugyanúgy néz ki, mint a csapvíz, átlátszó, szagtalan, ám a csapvíznél selymesebb az állaga. Biztonsággal használható tisztálkodásra és főzéshez egyaránt, sőt közvetlenül is iható, ellentétben a desztillált vízzel, amivel sokan összekeverik.

Az ioncserélt víz angolul deionized water vagy de‑ionised water néven kapható.