Lexiq

Intolerancia

1.

Az intolerancia a sajátodtól eltérő véleményekkel szembeni teljes ellenállás, a tőled eltérő meggyőződésű vagy világnézetű emberek másságának elutasítása.

Aki intoleráns, az elítéli a saját nézeteitől vagy életformájától különböző embereket, csak azért, mert az az illető másképpen látja a világot (például eltérő a vallása), másképpen érez (például homoszexuális), másképpen él (például vegetáriánus) vagy mások a gyökerei (például eltérő a bőrszíne).

Ha valaki alacsonyabb rendűnek tartja a másik ember gondolkodásmódját a sajátjánál, az egyenes út a faji, vallási vagy politikai megkülönböztetéshez.

2.

Az intolerancia az orvostudományban valamilyen gyógyszerrel vagy egyéb anyaggal szembeni túlérzékenység.

A gyógyszerérzékenység mellett ide tartozik az ételintolerancia is, aminek lényege, hogy egy bizonyos élelmiszerre az emésztőrendszer kórosan válaszol, és így nem képes megemészteni. Ennek hátterében olyan bélműködési problémák állhatnak, mint például az ételt lebontó enzimek hiányossága, a bélmozgások rendellenessége stb. Az ételintolerancia tünetei az étkezés után több órával vagy akár napokkal később is jelentkezhetnek, és igen változatosak lehetnek, például hasmenés, haspuffadás, fokozott bélgáz képződés, fejfájás, fáradtság, ízületi fájdalom, pattanások megjelenése stb.


Az intolerancia kifejezés a tagadást kifejező latin in- (=nem) előtag és a tolerancia (=elfogadás) szó összekapcsolódásával jött létre.

Publikálva: 2021. november 16.