Lexiq

Intercepció

Az intercepció az a folyamat, amikor a fák és bokrok levelei és ágai a lehulló csapadék egy részét felfogják, így a víz anélkül párolog vissza a levegőbe, hogy a talajt elérné. Az ilyen módon visszatartott és elpárolgott víz neve szintén intercepció.

Minél kevesebb csapadék esik, arányait tekintve annál több csepp marad a növényzet felületén anélkül, hogy elérné a talajt. A visszatartott cseppeken felüli "felesleg" csak akkor hullik a talajra, ha elég bőséges az egyszerre lehulló eső.

esőcseppek egy növény leveleinA felfogott víz mennyisége a növényzet olyan tulajdonságaitól függ, mint a fák fajtája (lombos vagy tűlevelű? milyen alakú a lombkorona?), a fák életkorából adódó mérete, a növényzet sűrűsége (hiszen a kevesebb hézaggal záródó "esernyő" jobban lefedi a talajt), a különböző növények keveredésének aránya (hiszen ha több szinten is vannak növények, még kevesebb eséllyel hullik a víz a földre).

Az intercepcióból adódik az a jelenség, hogy egy zápor után az erdőben még órákig "szitál az eső" a talajra, amikor a szél lefújja a levelekről a felfogott vízcseppeket.

A szó a latin inter (=között) és capere (= megfog, elkap) szavakból származó interception (=feltartóztatás) kifejezés magyar változata. A szó használatával legtöbbször a fák és bokrok lombkoronájának vízfelfogására utalnak, ám a teljes intercepcióba a korona-intercepció és az avar-intercepció egyaránt beletartozik.

Publikálva: 2021. május 24.
Módosítva: 2021. május 25.