Lexiq

Inkognitó mód

A böngészőben inkognitó mód (vagy privát ablak) lehetővé teszi, hogy úgy néz meg weboldalakat, hogy annak ne maradjon nyoma a készülékeden.

Használata esetén a megnézett weboldalak nem kerülnek be az előzmények közé, az sütik és az oldal adatai az ablak bezárása után törlésre kerülnek, és az űrlapokon megadott adatokat sem menti el és kínálja fel később a böngésző.

Például ha otthon mindenki ugyanazt a számítógépet használja, és nem szeretnéd, ha a feleséged később látná, hogy te hol vásároltál neki karácsonyi ajándékot, akkor a webáruházat inkognitó módban érdemes felkeresned.

Az inkognitó mód nem jelent teljes titkosságot, az általad meglátogatott weboldalakat például láthatja az internetszolgáltatód, illetve ha a munkahelyeden vagy iskolában netezel, akkor előfordulhat, hogy az ottani rendszergazda is. Maguk a weboldalak is azonosíthatnak téged például az IP címed alapján. Ha nagyobb védelmet szeretnél, használhatod például a Tor böngészőt, ami ezektől a kíváncsi szemektől is megvéd.

Az inkognitó mód Chrome böngészőben elérhető a Ctrl+Shift+N gyorsbillentyű segítségével, Firefox alatt pedig a Ctrl+Shift+P billentyűkombinációval.

Publikálva: 2022. szeptember 22.