Lexiq

Infrastruktúra

Az infrastruktúra azoknak a felszereléseknek az összessége, amelyek szükségesek valaminek a működéséhez.

Modern úthálózat az amerikai San Diegóban felülnézetbőlA hétköznapokban általában azokat az alapvető létesítményeket és szolgáltatásokat értik alatta, amik a mindennapi életet megkönnyítik. Ide tartozik például az energiaellátás, a vízellátás, a gázszolgáltatás, az úthálózat, a vasúti hálózat, a tömegközlekedés, a repterek, a szennyvízelvezetés, a közvilágítás, az oktatás, az egészségügyi rendszer, a bankrendszer, a posta, a tévéadás, az internet-elérés stb. Ha valahol alacsony vagy gyenge az infrastruktúra, ott ezek az eszközök nincsenek kiépítve, illetve ezek a szolgáltatások nem állnak a lakók rendelkezésére.

Ritkábban egy szűkebb közösség, például egy vállalat vagy egy szervezet tevékenységéhez szükséges tárgyak és szolgáltatások összességét is így nevezik (például nyomtató egy kis cégnél, csapatépítő tréning egy iskola tanárai számára stb.).

A kifejezés a latin infra- (= alul, lent) előtag és structura (= szerkezet, berendezés) szó összekapcsolásával jött létre, utalva arra, hogy az infrastruktúra az az alaphálózat, amire a társadalom és a gazdaság épül.

Szinonimái: háttérágazat, kiépítettség, eszközpark, erőforrás, közszolgáltatások

Publikálva: 2021. december 10.