Lexiq

Influencer

Az influencerek olyan internetes hírességek, akik véleményükkel és viselkedésükkel hatással vannak az emberekre. Lehetnek más területen befutott sztárok (pl. televíziós hírességek, sportolók) vagy teljesen hétköznapi emberek is, a közös bennük az, hogy vonzó egyediségükkel vagy éppen megosztó személyiségükkel széles közönséget képesek elérni a közösségi médiában (pl. YouTube-on, Instagramon, Facebookon). Influencer tehát lehet bárki, aki valami olyan egyediséggel tud fellépni az interneten, amivel sok követőre tehet szert.

Az influencerek megélhetését az biztosítja, hogy saját ihletésű tartalmaik között szponzorált hirdetések is felbukkannak, melyekért a hirdetett terméket vagy egyenesen pénzt kapnak. A marketing szakembereknek ez kitűnő lehetőség arra, hogy nagy összegű reklámelhelyezés helyett olcsón és mégis hatékonyan érjen el tömegeket, különösen azokat a fiatalokat, akik az információkat nem a hagyományos médiafelületeken, hanem ismerőseik személyes tapasztalataiból vagy közösségi oldalakon szerzik. Mivel ők rendkívül nyitottak és befogadóak az influencerek véleményére, ezért figyelmük felkeltéséhez és meggyőzésükhöz remek eszköz az influencerek bevonása.

A leghíresebb magyar YouTube-vlogger Dancsó Péter és Viszkok Fruzsi, míg a legnépszerűbb hazai Instagram-influencer Palvin Barbara modell és Kasza Tibi énekes.

Szinonimája: véleményvezér.

Bővebben:

Publikálva: 2020. április 22.