Lexiq

Indián nyár

A vénasszonyok nyarának angolszász megnevezése, azaz az a szeptember közepétől október első feléig tartó kellemes meleg őszi időszak, amikor reggelente jellemzően még hűvös és párás a levegő, ám délutánra meleg, napos idő alakul ki.

napfényes őszi tájAz indián nyár kifejezés az 1700‑as évek második feléből, Észak‑Amerikából származik. A név eredete nem egyértelmű. Az egyik elmélet szerint az ott élő indiánok lakóhelyén figyeltek fel elsőként erre a meteorológiai jelenségre, illetve ők írtak róla elsőként. Egy másik feltevés szerint az indiánok ebben az időszakban aratták le a termést és indultak el nagy vadászútjukra. Egy harmadik elgondolás szerint az indián név a szó hamis, csaló jelentéséből ered, hiszen a fehér amerikai lakosság így tekintett az amerikai őslakosokra; ebben az értelemben a "csalóka nyár" arra utal, hogy a kellemes, meleg, száraz nappalok után hamarosan hűvös, borús, őszi időjárás várható.

Napjainkban magyar nyelven is egyre inkább terjed az indián nyár név, mert sokan félnek, hogy a vénasszonyok nyara kifejezés sérti az idős hölgyeket.