Lexiq

Incidencia

Az incidencia az új esetek száma egy adott időtartamon belül egy adott csoportban. Ezt a mérőszámot leginkább arra használják, hogy egy kór leírásánál megadják az új megbetegedések gyakoriságát, például hogy hány új cukorbeteg lett a tavalyi évben Magyarországon.

az incidencia kiszámításának képlete példávalKiszámítása úgy történik, hogy az új esetek számát (pl. a cukorbetegséggel újonnan diagnosztizált emberek számát) el kell osztani az egész csoport létszámával (pl. Magyarország lakosságával), és ezt be kell szorozni egy konstans számmal, ami csupán az arányosításhoz szükséges.

Például ha tavaly hazánkban 33 700 lett cukorbeteg, és Magyarország lakossága 9,7 millió fő, akkor (33 700 / 9 700 000) × 1000 = 3,4. Ezek szerint a cukorbetegség incidenciája 3,4 ezer főre vetítve, azaz ezer emberből átlagosan 3‑4 fő válik cukorbeteggé.

Az incidencia és a prevalencia közötti különbség az, hogy míg az utóbbi azt mutatja meg, összesen hányan élnek egy bizonyos betegséggel (például milyen gyakori a cukorbetegség ma Magyarországon), addig az incidencia arra ad választ, hogy hány új esetet fedeznek fel egy adott időtartamon belül, függetlenül attól, hogy összesen hány beteg van a populációban.

A két mérőszám nem feltétlenül jár együtt. Ha a prevalencia (azaz az összes esetszám) állandó, míg az incidencia évről évre csökken, az arra utal, hogy egyre kevesebb az új beteg, tehát egyre jobban megy a betegség megelőzése, miközben a betegek egyre tovább élnek. Ennek ellentéteként ha egy állandó prevalencia mellett az incidencia folyamatosan növekszik, az arra utal, hogy évről évre több beteget diagnosztizálnak, tehát egyre fogékonyabbak vagyunk a kórra, miközben a betegek egyre korábban meghalnak.

Az incidencia kifejezés a latin incidentia (= megesik, megtörténik) szóból származik.

Publikálva: 2021. március 16.