Lexiq

Immunerősítés

Az immunerősítés egy tudománytalan fogalom, ami a reklámozói szerint az immunrendszer hatékonyabb működését szolgálja, ám valójában egy értelmetlen elképzelés.

Mint a nevében is szerepel, az immunrendszer nem egy önálló szerv, hanem több szerv és sejt, valamint az általuk termelt anyagok együttese, ami a test majdnem minden részében jelen van. Ide tartozik többek között a csecsemőmirigy, a lép, a csontvelő, az ezekben termelt fehérvérsejtek, a nyirokcsomók stb. Ebből következik, hogy önmagában az immunrendszert nem lehet erősíteni sem.

Mivel nincs egy központ szerve, hanem egy összetett rendszer részeinek kényes egyensúlyán alapszik, ezért akkor tud megfelelően működni, ha az egész szervezet rendben működik. Ha egészségesen táplálkozol, rendszeresen mozogsz, nem károsítod a testedet (pl. dohányzással, alkohollal, drogokkal), karbantartod az esetleges krónikus betegségeidet, sokat vagy friss levegőn, eleget és jól alszol, és lelkileg is rendben vagy, akkor a tested megkapja mindazt, amire szüksége van az immunrendszer hatékony működéséhez. Ha úgy érzed, hogy az immunrendszered nem működik megfelelően, akkor legfeljebb ezeken az élettani funkciókon tudsz javítani (például több zöldséget eszel, többet sportolsz kint a szabadban, leszoksz a dohányzásról, rendesen kialszod magad, elkerülöd a stresszt stb.), és ennek eredményeként javulhat a betegségekkel szembeni védekező képességed is.

Ha az immunerősítő szerek működnének, és valóban erőteljesebben reagálna tőlük a szervezet, az olyan komoly problémákhoz vezethetne, mint az allergia vagy autoimmun betegségek, hiszen ezek hátterében éppen az immunrendszer túlműködése, fokozott reakciókészsége áll. Épp ezért ha létezne is olyan szer, ami fokozza az immunrendszer egészének működését, azt biztosan csak ritka, immunhiányos betegségekben, receptre felírva, szigorú orvosi ellenőrzés mellett lehetne kapni.

Bővebben:

Publikálva: 2021. március 3.