Lexiq

IgM

Az IgM (azaz immunglobulin M) az immunrendszer által termelt ellenanyagoknak az a típusa, ami elsőként termelődik, ha a szervezetbe bejut egy idegen anyag, így nagy szerepe van a kórokozók elleni támadás beindításában.

Ha megfertőződsz egy kórokozóval, az IgM már néhány nap múlva elkezd termelődni, hogy eltávolítsa a betolakodót azok "összeragasztásával" és "összecsomózásával", valamint működésbe hozza a komplementrendszert.

Ebből adódóan az IgM mérése hasznos lehet a fertőző betegségek diagnosztizálásában. Ha egy szerológiai teszt eredményeként az IgM pozitív, miközben a 2‑3 héttel később termelődő IgG negatív, az akut, nemrégiben történt megfertőződésre utal. Ezzel szemben ha az IgM negatív, miközben az IgG pozitív, az azt jelenti, hogy a betegség már korábban lezajlott, azaz vagy a fertőzés késői szakaszában vagy, vagy már sokkal korábban átestél a fertőzésen.

Az IgM termelésének elsődleges helyszíne a lép, innen kerülnek a vérkeringésbe. A kész IgM fehérjék elég nagy méretű molekulák, ezért nem nagyon tudnak kilépni az erekből. Többségük a vérben kering, így leginkább csak a vérbe kerülő kórokozókkal tudnak elbánni, de egy kisebb részük a nyálkahártyák felületére is kiválasztódhat.

Bővebben: COVID‑19 teszt kisokos (KeltexMed)

Publikálva: 2021. április 17.