Lexiq

IgG

Az IgG (azaz immunglobulin G) az immunrendszer által termelt ellenanyagok legnagyobb számban előforduló típusa, ami úgy védi a szervezetet, hogy egy baktériummal, vírussal vagy gombával történő újrafertőződés esetén rögtön felismeri és megjelöli a betolakodót, és gyors ellentámadást indít ellene. Ha ez sikeresen megtörténik, a kórokozó nem tud elszaporodni a szervezetben, így nem tud betegséget okozni.

Az IgG-nek négy alosztálya van, melyeket egyszerűen számokkal jelölnek (IgG1, IgG2, IgG3, IgG4). Ezek főleg az antigénhez való kapcsolódásukban különböznek egymástól: az, hogy éppen melyik alosztály termelődik, függ a kórokozó tulajdonságaitól (pl. baktérium vagy vírus?), a megfertőződés helyétől (pl. légutakon át vagy emésztőrendszerben?) és attól is, hogy az antigén mennyi ideig volt jelen a szervezetben.

Az IgG teszt különböző fertőző betegségek diagnosztizálására alkalmas. Ennek az az oka, hogy az ellenanyagok különböző típusai más‑más feladatot látnak el, és ennek megfelelően más‑más időpontban jelennek meg a szervezetben. Ha megfertőződsz egy kórokozóval, az IgM és az IgA termelődik elsőként, már néhány nappal a kórokozó bejutása után. Ezt követően, körülbelül két héttel később, azaz a megfertőződés után 10‑20 nappal jelenik meg az IgG, aminek megemelkedett szintje aztán hónapokig vagy akár évekig, sőt egyes esetekben élethosszig fennmaradhat (ez azonban nem jelent aktív betegséget, ha nincsenek tüneteid).

Ebből kifolyólag ha egy szerológiai teszt eredményeként csak az IgG pozitív, miközben az IgM és az IgA negatív, az arra utal, hogy a betegség már korábban lezajlott, azaz a szervezet védett a vizsgált kórokozóval szemben. Ha a teszt azt mutatja, hogy csak az IgG negatív, miközben az IgM és az IgA pozitív, az azt valószínűsíti, hogy a betegség korai szakaszában vagy, azaz körülbelül az elmúlt egy hétben fertőződtél meg.

A megemelkedett IgG szint azonban nem csak fertőző betegség jele lehet, hanem krónikus gyulladás vagy autoimmun betegség is állhat a hátterében. Ezzel szemben az IgG mérése nem alkalmas az allergia kimutatásához.

A többi ellenanyag-típussal szemben az IgG sajátossága, hogy képes átjutni a méhlepényen a magzatba, így ez biztosítja az újszülött védekezőképességét abban az első néhány hónapban, amíg a csecsemő ki nem termeli a saját ellenanyagait.

Bővebben: COVID‑19 teszt kisokos (KeltexMed)

Publikálva: 2021. április 16.