Lexiq

IgE

Az IgE (azaz immunglobulin E) az immunrendszer által termelt ellenanyagoknak az a típusa, aminek feladata az allergiás reakciók kiváltása és a paraziták elleni védekezés.

Az allergének leginkább a nyálkahártyákon át (például a légutakon vagy a gyomor- és bélrendszeren keresztül) jutnak be a szervezetbe. Amikor valaki először találkozik az allergénnel, erre az anyagra specifikus IgE termelődik. Az IgE hozzákötődik a védekezést végrehajtó sejtekhez, és működésbe hozza őket. Ilyenkor még nem alakul ki semmilyen látványos és káros tünet. A kötődésnek köszönhetően azonban a végrehajtó sejtek érzékenyebbé válnak arra az esetre, ha az idegen anyag később ismét bekerül a szervezetbe.

Ha az allergén ismét bejut a szervezetbe, az a specifikus IgE‑vel már érzékennyé tett sejtekkel találkozik. Ennek hatására a sejtek néhány percen belül kiürítik magukból az olyan védekező anyagokat, mint például az értágító hatású hisztamin, a véralvadást gátló heparin vagy különböző enzimek. Ezek az anyagok idézik elő az olyan látványos tüneteket, mint a könnyezés, a tüsszögés, a köhögés, a bőr kipirosodása, a bőrduzzanat, a viszketés, illetve emésztőrendszerbe kerülve a hányás vagy a hasmenés stb.

Egy egészséges ember vérében csak olyan kis mennyiségű IgE van, hogy alig lehet kimutatni, mert azok nagy része a végrehajtó sejtekhez van kötődve. Épp ezért a vér normál IgE szintje nem zárja ki az allergiás betegséget, ennek gyanúja esetén allergénspecifikus IgE vizsgálat javasolt. A vér megemelkedett IgE szintje utalhat allergiás betegségre, parazitás fertőzésre, illetve az immunrendszer sejtjeinek hibás működésére egyaránt.

Kapcsolódó szavak: IgG, IgM, IgA, IgD

Publikálva: 2021. április 27.