Lexiq

IBAN

Az IBAN az angol International Bank Account Number (magyarul nemzetközi bankszámlaszám) kifejezés rövidítése. Ha nemzetközileg szeretnél pénzt utalni vagy fogadni, akkor a számlaszámnak az IBAN formátumára van szükséged.

Az IBAN országonként eltérő hosszúságú, de maximum 34 karakterből állhat. Magyarországon 28 karakter hosszú.

A számlaszámod nemzetközi formátumát banktól függetlenül egyszerűen le lehet generálni, mivel az minden esetben a HU betűket, egy ellenőrző kódot, majd a számlaszámodat tartalmazza. Az ellenőrző kód azért szükséges, mert így a bankok könnyen észrevehetik, ha az utána lévő bankszámlaszámodat elgépelted, ebben az esetben ugyanis a kód nem fog stimmelni. Hátránya, hogy hacsak nem akarsz te magad számolgatni, akkor a bankszámlaszámod IBAN formátumához egy online átalakítóra lesz szükséged.

A legtöbb bank oldalán van olyan felület, ahol a bankszámlaszámodat IBAN formátumra tudod alakítani, de ezek általában csak a náluk vezetett számlaszámot fogadják el. Ezen az oldalon bármilyen bankszámlaszám átalakítására lehetőség van.

Az IBAN mellé általában szükséges egy SWIFT kód megadása is, ami azt a bankot azonosítja, ahol a bankszámlaszám vezetve van.

Publikálva: 2020. szeptember 21.