Lexiq

Hygge

A hygge (kiejtése hüge) egy nemrégiben divatossá vált dán kifejezés arra a lefordíthatatlan életérzésre, amihez a magyar meghittség áll a legközelebb.

Dánia a világ egyik legboldogabb országa, évek óta vezetik a boldogság-felmérések ranglistáit. Ha azt kérdezi valaki tőlük, mi a titkuk, ők azt felelik erre, hogy "a hygge", hiszen ez maga a dán életfilozófia, valami olyasmi, mint Amerikának a szabadság fogalma. Ez alatt ők valami olyan kellemes érzést értenek, amikor egy pillanatot vagy egy érzést teljességgel megélsz, és egyszerűen csak jól érzed magad.

A dánok konkrétan arra használják ezt a kifejezést, amikor beülnek valami otthonos kávézóba vagy áthívják magukhoz a barátaikat, süteményeket eszegetnek, teát iszogatnak, beszélgetnek (de nem vitatkoznak), nevetgélnek, és egyszerűen csak boldogok attól, hogy együtt vannak. Ugyanilyen, amikor egy ünnep alkalmával összeül a család egy vacsorára, és mindenki örül annak, hogy újra látják egymást. A hygge tehát szigorúan véve leginkább barátságos, meleg, otthonos hangulatú társas együttlétet jelent.

Tágabb értelemben azonban ez a hangulat megteremthető akár egyedül is, hiszen a hygge szó bármilyen kellemes pillanat leírására alkalmas. Ha például téged az tesz boldoggá, hogy bekuckózod magad egy forró kakaóval és egy könyvvel a fotelbe, és ebben teljesen felszabadultan el tudsz merülni, az is egy hygge élmény.

A dánok tehát nem találták fel a spanyol viaszt, csupán annyi a titkuk, hogy ők tudatosan törekszenek a hygge elérésére a hétköznapokban. Nem csak alkalmanként rendeznek közösségi programokat, hanem mindennaposak náluk a baráti találkozások és a családi összejövetelek, azaz ők életformaszerűen űzik a hygge életérzést.

Meik Wiking könyve {Kossuth Kiadó}A hygge kifejezés 2016‑ban tört be a köztudatba, amikor a dán boldogságkutató Meik Wiking könyvet írt róla, arra buzdítva mindenkit, hogy hozza ki a legtöbbet abból, amiből sok van: a mindennapokból.

Bővebben: