Lexiq

HTML

A HTML az angol HyperText Markup Language rövidítése, ami magyar fordításban hiperszöveges jelölőnyelv. Weboldalak készítéséhez kifejlesztett nyelv, ami az oldal szövege mellett különböző leíró elemeket tartalmaz, amik blokkokba rendezik a tartalmat (például külön a menüpontokat, és a fő szöveget), illetve olyan plusz elemekkel egészítik ki, mint például képek, videók vagy űrlapok.

Amikor megnyitsz egy weboldalt, a böngésződ a webszerverről letölt egy HTML formátumban megírt szöveges fájlt (ez a weboldal tartalma), illetve általában egy CSS fájlt is, ami azt határozza meg, hogy ez a tartalom pontosan hogyan nézzen ki.

Egy tipikus HTML fájl részlete például így néz ki:

<h1>Köszönés</h1>
<p>Helló világ!</p>

Itt a kacsacsőrök között szereplő h1 azt jelenti, hogy az a tartalom címe (angolul heading), a p pedig azt, hogy a benne lévő szöveg egy bekezdést alkot (angolul paragraph).

A rövidítésben szereplő hiperszöveg szó arra utal, hogy a HTML oldalak általában nem egy könyvhöz hasonló, az elejétől a végéig hosszan olvasandó szöveges tartalmat, hanem hiperhivatkozásokkal (közismertebb nevükön linkekkel) teletűzdelt szöveget jelenítenek meg, amikben egy-egy szóra kattintva más weboldalakra juthat át az olvasó.

Bővebben: Tamás Ferenc: Weblapkészítés HTML alapokon

Publikálva: 2020. szeptember 4.