Lexiq

Hotlinking

A hotlinking (vagy inline linking, direct linking, offsite image grabs) valamilyen tartalomnak (jellemzően képnek) egy másik webhelyről való meghívása.

Például ha valaki egy külső szolgáltatót használ ahhoz, hogy a weboldalán hirdetések jelenjenek meg, akkor a bannerek nem az ő weboldaláról, hanem a szolgáltató oldaláról töltődnek be. Hasonlóan külső szervert használnak gyakran a látogatókról való statisztikák készítéséhez, JavaScript keretrendszerek betöltéséhez, de vannak kifejezetten olyan szolgáltatások is, amikre bárki feltölthet fotókat, amiket aztán hotlinkig formában megjeleníthet a saját weboldalán vagy egy fórumhozzászólásban.

A hotlinkinget arra is használni szokták, hogy egy szerzői jog által védett képre szöveges link formájában hivatkozzanak, így elkerülve a kép lemásolásából adódó szerzői jog sértést. Más esetekben a weboldal tulajdonosa adatforgalmat spórol és csökkenti a saját szerverének terhelését azzal, hogy a képet közvetlenül valaki másnak a weboldaláról meghívva jeleníti meg. Ez ellen sok weboldal tulajdonos úgy szokott védekezni, hogy figyeli a referert, és ha azt látja, hogy egy külső oldal jeleníti meg a képet, akkor az eredeti kép helyett valamilyen más képet küld ki (például a saját weboldalának hirdetését).

Publikálva: 2021. november 6.