Lexiq

Homoflexibilis

A homoflexibilis szexuális orientáció az, amikor egy alapvetően homoszexuális ember alkalomszerűen heteroszexuális kapcsolatot is létesít vagy olykor-olykor az ellenkező nemmel folytatott erotikus fantáziái is vannak.

Ez abban különbözik a biszexuális orientációtól, hogy a homoflexibilis személy nem keresi kifejezetten a heteroszexuális kapcsolat lehetőségét, csupán alkalmi jelleggel vesz részt ilyen együttlétben vagy csak esetenként vannak ilyen irányú fantáziái. Az ilyen személyek jellemzően nem biszexuálisként, hanem homoszexuálisként tekintenek magukra, hiszen alapvetően az azonos neműek iránt vonzódnak, és a heteroszexuális élmények kivételek maradnak az életükben.

A homoflexibilitást egyesek a homoszexualitás és a biszexualitás közötti skálán elhelyezkedő bi‑kíváncsi orientációval azonosítják, míg mások elkülönítik ettől arra hivatkozva, hogy a flexibilis személyekben nincs meg a szexuális kísérletezés vágya, amit a "kíváncsiság" szó sugall. Emiatt a homoflexibilis emberekre ehelyett a bi‑engedékeny jelzőt szokták használni, utalva arra, hogy ők inkább amolyan passzív kezdeményezői a heteroszexuális együttlétnek.

A homoflexibilis orientációt a heteroflexibilis személyek mintájára írták le; ők azok a heteroszexuális emberek, akik alkalmanként homoszexuális kapcsolatot létesítenek.

Publikálva: 2021. november 13.