Lexiq

Hókuszpókusz

A hókuszpókusz egy bűvészmutatvány közben mondott, figyelemelterelésként is használt tréfás varázsige. Eredeti jelentésére utalva néha rosszalló értelemben is használják, szemfényvesztés, illetve felesleges formaság, hűhó jelentéssel.

Ha például egy bűvész a varázspálcájával köröz a kalapja felett, akkor a mutatvány lényeges eleme előtt mondhatja azt, hogy hókuszpókusz, amit aztán a kalapból való nyúlkihúzás követhet. A kifejezést komolytalansága miatt inkább gyerekeknek tartott bűvészelőadások közben szokták használni, vagy esetleg amatőr gyerekbűvészek mondják a szüleiknek, barátaiknak tartott előadás során.

Ha valaki betegként elmegy valamilyen alternatív kezelésre, és utána azt mondja, hogy felesleges volt elmennie, "csak hókuszpókusz volt az egész", az azt jelenti, hogy valamilyen látványos, de kamu eljárással próbálkoztak rajta. Ha valakivel szerződést kötsz, és sietnél, akkor nem túl kedvesen mondhatod neki azt is, hogy "nem kell a hókuszpókusz, mutasd, hol írjam alá", jelezve, hogy nem érdekelnek a formaságok, hatékony szeretnél lenni.

A kifejezés latinul hangzó halandzsa, egyes magyarázatok szerint a mise során a kenyér átváltoztatásakor mondott hoc est (enim) corpus (meum) (= ez az én testem) kifejezésből ered.

Publikálva: 2021. március 3.