Lexiq

Hőkiegyenlítés

A hőkiegyenlítés az, amikor egy sokkal hidegebb vagy sokkal melegebb hozzávalót nem közvetlenül adsz hozzá az ételhez, hanem egymáshoz adagolva, a hőmérsékletüket egymáshoz közelítve kevered össze őket.

Általában habarásnál és rántásnál szokták alkalmazni, hogy a folyadék selymes maradjon, és ne úszkáljanak apró darabkák a kész ételben.

A hideg habarásnál végzett hőkiegyenlítés 2 lépése a gyakorlatban:

  1. A forró levesből vagy főzelékből kiveszel 1-2 merőkanálnyit, és folyamatos keverés mellett a hidegebb összetevőhöz adod.
  2. Ezt a csomómentesre kikevert, már langyossá vált, sűrű folyadékot állandó keverés mellett visszaöntöd a forró leveshez vagy főzelékhez.

Fordított esetben, a forró rántásnál ugyanez az elv:

  1. A hűvösebb fazékból kiveszel 1-2 merőkanálnyit, és állandó keverés mellett a rántáshoz adod (de akár sima hideg vízzel is visszahűtheted egy picit a rántásodat).
  2. Ezt a simára kevert, kissé kihűlt masszát folyamatos keverés mellett öntöd a fazékba.