Lexiq

Hibrid

A hibrid szó jelentése vegyes, kevert, felemás.

két öszvér a rétenA biológiában így nevezik két különböző fajtájú egyed közös utódját, például a ló és a szamár párosodásából született öszvért vagy az eltérő kukoricafajták keresztezésével létrehozott hibrid kukoricát.

A hibrid autók azok, amiket két különböző erőforrás is meg tud hajtani. Leginkább azokat nevezik így, amik elektromos árammal és hagyományos benzinnel is működnek. A legismertebb hibrid autótípus a Toyota Prius.

A hibrid oktatás az, amikor a hagyományos tantermi oktatást kiegészítik a távoktatással. Ezt Magyarországon a COVID‑19 járvány idején vezették be több ízben, amikor az általános iskolák, a középiskolák és a felsőoktatási intézmények is kisebb-nagyobb mértékben online oktatásra álltak át a járvány megfékezése érdekében.

A hibrid szavak a nyelvészetben azok, amik két különböző nyelv egy-egy szavának összekapcsolódásával jöttek létre. Ilyen például a görög tele- (=messze) és a latin visio (=látás) szó összefűzéséből eredő televízió szó.

A kifejezés a görög hubris (= sértés, paráznaság) szóból ered. Ebből keletkezett a latin hybrida (=korcs) mint biológiai szakszó, végül a német hybrid szó közvetítésével került át a magyar nyelvbe.

Kapcsolódó szó: hibrid rezsim

Publikálva: 2021. december 2.