Lexiq

Heteroflexibilis

A heteroflexibilis szexuális orientáció az, amikor egy alapvetően heteroszexuális ember alkalomszerűen homoszexuális kapcsolatot is létesít vagy olykor-olykor homoerotikus fantáziái is vannak.

Ez abban különbözik a biszexuális orientációtól, hogy a heteroflexibilis személy nem keresi kifejezetten a homoszexuális kapcsolat lehetőségét, csupán alkalmi jelleggel vesz részt ilyen együttlétben vagy csak esetenként vannak ilyen irányú fantáziái. Az ilyen személyek jellemzően nem biszexuálisként, hanem heteroszexuálisként tekintenek magukra, hiszen alapvetően az ellenkező neműek iránt vonzódnak, és a homoszexuális élmények kivételek maradnak az életükben.

A heteroflexibilitást egyesek a heteroszexualitás és a biszexualitás közötti skálán elhelyezkedő bi‑kíváncsi orientációval azonosítják, míg mások elkülönítik ettől arra hivatkozva, hogy a flexibilis személyekben nincs meg a szexuális kísérletezés vágya, amit a "kíváncsiság" szó sugall. Emiatt a heteroflexibilis emberekre ehelyett a bi‑engedékeny jelzőt szokták használni, utalva arra, hogy ők inkább amolyan passzív kezdeményezői a homoszexuális együttlétnek.

Ennek mintájára leírták azt az esetet is, amikor egy alapjáraton homoszexuális ember alkalmanként heteroszexuális kapcsolatot létesít, ők a homoflexibilis orientációjúak.

Publikálva: 2021. november 13.