Lexiq

Helikopter szülő

A helikopter szülő olyan szülő, aki túlságosan félti és óvja a gyerekét a rá leselkedő veszélyektől, ezért szigorúan felügyeli őt az élet minden területén, különösen az iskolai teljesítményében és a társas kapcsolataiban.

Mivel a szülő a gyerek minden lépését követi, mindent megtesz érte, mindent megold helyette, és soha nem hagyja, hogy a gyerek önálló döntést hozzon és esetleg hibázzon, ezért az így felnövő gyerek jó eséllyel később önállótlan, döntéshelyzetekben bizonytalan lesz, továbbá önbizalma, problémamegoldó és konfliktuskezelési képessége sem fejlődik megfelelően.

az égen köröző helikopterA helikopter szülő kifejezés Haim Ginott izraeli gyermekpszichológus 1969‑ben írt könyvében jelent meg először, ám a metafora nem az ő találmánya, hanem egy tinédzseré, aki arról panaszkodott neki, hogy az anyja úgy köröz a feje felett, mint egy helikopter. A fogalom a 2000‑es évektől vált egyre közismertebbé, amióta a szülőknek egyre több lehetőség van a kezükben ahhoz, hogy mindig tudják, hol van és mit csinál a gyerekük.

Bővebben:

Publikálva: 2020. október 6.