Lexiq

Have I Been Pwned?

A Have I Been Pwned? egy angol nyelvű weboldal, ahol bárki megnézheti, hogy e‑mail címe, jelszava és más személyes adatai publikussá váltak‑e valamilyen korábbi, ismertté vált adatszivárgás során.

a Have I Been Pwned? weboldal logójaHa beírod az e‑mail címedet az oldalon, megkapod a listáját azoknak az adatszivárgásoknak, amikben az e‑mail címed is megtalálható, illetve azt is láthatod, hogy pontosan milyen típusú adatok (például teljes név, lakcím vagy a jelszavad titkosítás nélkül) szivárogtak ki. Magukat az adatokat nem jeleníti meg a rendszer.

Az oldalon lehetőség van értesítést is kérni, ha az e‑mail címed később felbukkanna egy újabb adatszivárgás során.

Ha az e‑mail címedre keresve találatot ad az oldal, fontos, hogy a listázott weboldalakon vagy alkalmazásokban (amennyiben tudható, hogy honnan szivárogtak az adatok) megváltoztasd a jelszavadat, illetve minden más olyan oldalon is jelszót cserélj, ahol ugyanazt az e‑mail címet és jelszót használtad.

Az oldal nevében szereplő pwned kifejezés az angol owned (=birtokol) szó szándékos elgépeléséből ered, és arra utal, hogy valaki feltört egy rendszert, és most úgy tudja használni, mintha az övé lenne. Az oldal neve így magyarul azt jelenti, hogy "Feltörtek engem?".

Publikálva: 2020. november 19.