Lexiq

HARKing

A HARKing a Hypothesizing After the Results are Known rövidítése, aminek szó szerinti jelentése hipotézis-felállítás az eredmények ismertté válása után.

Normál esetben egy tudományos kutatás úgy néz ki, hogy elsőként valaki felállít egy hipotézist, elvégzi a kísérletet a hipotézis tesztelésére, és ennek a kísérletnek az eredménye vagy bizonyítja, vagy cáfolja a hipotézist. Ezzel szemben a HARKing az a helytelen kutatási gyakorlat, amikor valaki az eredmények ismeretében, utólag fogalmaz meg egy hipotézist.

A kifejezést Norbert Kerr amerikai szociálpszichológus alkotta meg 1998‑ban. Azóta az eredeti jelentését árnyaló új HARKing típusok születtek:

  1. THARKing (Transparently hypothesizing), azaz a nyílt HARKing, amikor a kutató őszintén leírja, hogy hipotézise utólagosan született (ez az eredeti HARKing jelentése)
  2. CHARKing (Constructing new hypotheses), amikor valaki az újonnan felállított hipotézist úgy állítja be, mintha az az eredmények előtt született volna, tehát úgy tesz, mintha a kísérletet ennek a tesztelésére végezte volna el
  3. RHARKing (Retrieving old hypotheses), amikor valaki egy korábbi, a szakirodalomban már megjelent és ismert hipotézist húz elő, és úgy adja elő munkáját, mintha azt a korábbi kutatás reprodukálásának szánta volna
  4. SHARKing (Suppressing hypotheses), amikor a kutató az előzetesen felállított hipotézisét elhallgatja, mert a kísérlet eredményei nem annak megfelelően alakultak

A kutatókat az viszi rá a HARKingra, hogy a tudományban elveszett a negatív eredmények értéke, azaz már semmilyen nevesebb folyóirat nem hajlandó leközölni egy olyan cikkeket, ami arról szól, hogy valaki elgondolt valamit, letesztelte az elképzelését, és kiderült, hogy mégsem igaz az elgondolása.

A HARKing ellenszere lehetne, ha a kutatóknak előzetesen be kellene jelenteniük a hipotéziseiket, hogy utólag már ne lehessen az eredményekhez alakítani őket.