Lexiq

Hálózatsemlegesség

A hálózatsemlegesség (vagy netsemlegesség, angolul net neutrality) az az elv, hogy az internetszolgáltatóknak minden adatforgalmat ugyanúgy kell kezelniük, egyetlen weboldalt vagy szolgáltatást sem hozhatnak előnyös vagy hátrányos helyzetbe a többihez képest.

Például nem tilthatják meg, hogy a hálózatukon a felhasználók torrentezzenek vagy internetes telefonszolgáltatást használjanak, nem lassíthatnak bizonyos fajta forgalmakat, vagy adhatnak nagyobb sávszélességet valamilyen szolgáltatás számára.

Az Európai Unióban érvényesül a hálózatsemlegesség elve, bár a jogszabályok bizonyos kivételeket megengednek. Blokkolni lehet például bírósági döntés esetén, átmenetileg lassítani lehet adattorlódás megelőzése érdekében és nagyobb sebességet adhat olyan kritikus szolgáltatásoknak, mint például az önvezető autók vezérlése vagy a távsebészet. Nem tiltják, hogy bizonyos szolgáltatások adatforgalma ne számítson bele az adatforgalmi keretbe, ugyanakkor a tagországok hírközlési hatóságait tömörítő BEREC iránymutatása szerint ez csak olyan esetben elfogadható, ha nem egy‑egy konkrét alkalmazást, hanem szolgáltatás‑csoportokat (pl. videónézés, chatelés) vesz ki az adatkorlát alól.

Magyarországon a NMHH ellenőrizheti a rendelet betartását, és már több alkalommal volt rá példa, hogy eljárt ez ügyben.

Bővebben: A BEREC hálózatsemlegességi iránymutatásairól (NMHH)

Publikálva: 2022. szeptember 30.