Lexiq

Habzóbor

A habzóbor szénsavval dúsított bor, ami az erőteljes buborékok miatt pezsgőszerű, de annál kevésbé értékes ital amiatt, hogy a szénsav mesterséges úton kerül bele, mint ahogyan a szódavíz is készül (ellentétben a valódi pezsgővel, amiben a szénsav a természetes erjedés során keletkezik). Azt, hogy a buborékok utólagosan hozzáadott szén‑dioxidból származnak, jelezni kell az üveg címkéjén.

egy üveg habzóbor két pohárralA habzóbor tehát nem pezsgő, hanem egy "pezsegő bor", aminek üvegében a magyar törvények szerint 20 °C hőmérsékleten legalább 3 bar nyomásnak kell lennie. A 3 bar alatti buborékos borok a gyöngyözőborok.

A habzóbor ötlete Olaszországból származik, és olaszul spumante (kiejtve: szpumánte) névvel jelölik.