Lexiq

Gyöngyözőbor

A gyöngyözőbor egy kevésbé szúrós, lágyan pezsgő, szénsavas bor, amibe a buborékok általában mesterséges úton kerülnek bele, mint ahogyan a szódavíz is készül (de ritkán előfordul, hogy a szénsav a természetes erjedés során keletkezik benne). Ha a buborékok utólagosan hozzáadott szén‑dioxidból származnak, akkor ezt az üveg címkéjén jelezni kell.

egy üveg gyöngyözőbor és egy borospohárA gyöngyözőbor tehát nem pezsgő, hanem egy "enyhén pezsegő bor", aminek üvegében a magyar törvények szerint 20 °C hőmérsékleten 1 és 2,5 bar közötti nyomásnak kell lennie. A 3 bar feletti buborékos borok a habzóborok. A magyar borászok jellemzően inkább gyöngyözőborokat, mintsem habzóborokat készítenek.

A gyöngyözőbor ötlete Olaszországból származik, és olaszul frizzante (kiejtve: fridzánte) névvel jelölik.

Bővebben: Gyöngyözőbor-kisokos (Vylyan Pincészet)