Lexiq

Gyertya piramis

A gyertya piramis vagy más néven gyertyahíd az a karácsonyi ablakdísz, amin háromszög alakban, lépcsőzetesen elrendezve általában 7 gyertya áll.

A gyertya piramis egy olyan, íves alakú gyertyatartóból fejlődött ki, amin eredetileg 11 gyertya állt. Ennek megszületése a német ércbányákhoz kapcsolódik. Az első ilyen gyertyaíveket a bányászok karácsonyi műszakban együtt töltött közös vacsorájukhoz készítették. Ezeket a fémből készült gyertyatartókat az ő életük és vágyaik szimbólumai díszítették.

gyertya piramisA 7 gyertya száma akkor kezdett elterjedni, amikor 1937‑ben elkészült a világ leghíresebb gyertyaíve, ami a kiállítása helyszínéül szolgáló német város környékének fő mesterségeit, két bányászt, egy fafaragót, egy csipkeverőt jelenített meg, mellettük egy karácsonyfával és egy angyallal, ez a gyertyatartó pedig történetesen épp 7 gyertyát tartott.

Idővel maga a gyertyaív is változott. Manapság már inkább fából készülnek, és téli tájat vagy vallási jelenetet ábrázolnak, de napjainkban az egyszerű, díszítés nélküli, fából vagy műanyagból készült, szögletes piramis forma a legelterjedtebb, amin igazi gyertyák helyett elektromos izzók világítanak.

Publikálva: 2020. szeptember 28.