Lexiq

Grincsfa

A grincsfa vagy más néven manófa egy modern karácsonyi dekoráció, ami úgy néz ki, mint egy összekötözött karácsonyfa, aminek a csúcsa lefelé lóg, a végén egy nagy, színes gömbbel.

grincsfaMaga a grincs egy mesebeli manó. A Grincs című mesekönyvet egy amerikai író és karikaturista, Theodor Seuss Geisel írta 1957‑ben. Ebből 2000‑ben egy családi vígjátékot is forgattak, ám a grincsfát a 2018‑ban készült animációs film hozta divatba.

A történet lényege, hogy Grincs utálja a karácsonyt, ezért úgy dönt, ellopja az ünnepet: az összes karácsonyi ajándékot és a dekorációt mindenestül. A karácsonyfák viszont csak úgy férnek el nála, hogy gúzsba köti őket, így lesznek belőlük a grincsfák. Amikor azonban meglátja, hogy az emberek a karácsony tárgyi kellékei nélkül is boldogan ünnepelnek, elérzékenyül, és az emberek is megbocsátanak neki. A mese üzenete tehát az, hogy a karácsony lényege nem a tárgyakban, hanem a szívekben van.

A 2018-as animációs film előzetese:

Noha a keresztények szerint a grincsfa csupa negatív szimbólumot közvetít (például a fák megkötözése a bűn szorítását jelképezi, a fa lelógó vége az ég helyett a pokol felé mutat stb.), ám valójában semmi kulturális gyökere nincs: a grincsfa nem a karácsonyfa vagy az adventi koszorú lejáratása, és nem is akarja átvenni ezek helyét, csupán egy plusz dekoráció, amit általában az udvaron, a bejárati ajtó mellett helyeznek el.

Grincsfa készen is vásárolható az üzletekben, de házilag is könnyedén elkészíthető, ráadásul a saját készítésű grincsfa színvilága és díszítése teljesen személyre szabható.

Bővebben: A grincsfa története és készítése (Hobbyművész)

Publikálva: 2020. szeptember 26.