Lexiq

Gribedli

A gribedli (más néven grübedli vagy griberli, magyarul mosolygödör vagy bájgödör) az arcon lévő kis gödröcske, ami általában mosolygáskor vagy nevetéskor jelenik meg.

A kis bemélyedéseket az arc rövidebb izmai okozzák. A kisbabák arcán egészen gyakran előtűnnek, ám legtöbbjüknél ezek később kevésbé láthatóak lesznek vagy akár teljesen eltűnnek, ahogyan a növekedés során az arc izmai is meghosszabbodnak. Valószínűleg épp emiatt tartják fiatalosnak és vonzónak a gribedliket.

gribedli egy fiatal lány arcánFelnőtt korban inkább a fiatal nők arcán és állán jellemzőek a gödröcskék. Náluk általában mindkét oldalon megjelenik, de ritkán előfordul egyoldali gribedli is. A gödrök hossza és mélysége a koponya formájától függ, de az életkor előrehaladtával is változhatnak, ahogyan az arc izmai módosulnak az idővel.

A gribedli kifejezés a német Grube (=gödör) szóból eredő, becéző Grüberl (=gödröcske) átvétele, aminek a magyar nyelv illesztette végére a -dli szótagot (hasonlóképpen a nudli vagy a hokedli szavakhoz).