Lexiq

GPT-3

A GPT-3 (kiejtve: dzsí‑pí‑tí‑thrí) egy mesterséges intelligencia alkalmazás, ami tetszőleges témában képes értelmes szövegeket alkotni.

Például használható cikkek írására, szerződések tervezetének elkészítésére, beszélgető robot készítésére, filozófiai kérdések megválaszolására, de akár programkódok működését is el tudja magyarázni közérthető nyelven vagy be tud fejezni egy félbehagyott mondatot az eredeti szöveg stílusában. Az angol mellett más nyelveken, köztük magyarul is képes írni.

Például amikor megadtam neki, hogy "A GPT‑3 egy", és megkértem, hogy fejezze be a mondatot, akkor a GPT‑3‑tól válaszul a következő mondatot kaptam: "A GPT‑3 egy mesterséges intelligencia algoritmus, amely szöveges bemenet alapján válaszokat ad.". Ez a mondat nem egy valahonnan kimásolt, korábban is létező szöveg, a mesterséges intelligencia maga alkotta az én kérésemre.

A rendszer a deep learning technológiára épül, és az Interneten található szövegek, a Wikipédia, valamint digitalizált könyvek alapján lett betanítva.

Használatáért fizetni kell, de regisztráció után lehetőség van ingyenesen is kipróbálni a képességeit. A programozók által használható API mellett egy webes felületet is biztosítanak hozzá.

A GPT-3 által írt szövegek felhasználásakor kötelezően jelezni kell, hogy annak létrehozásában egy mesterséges intelligencia is részt vett.

A GPT-3 a Generative Pre‑trained Transformer 3 rövidítése, ahol a hármas szám a rendszer harmadik verziójára utal.

Bővebben: Kitalálja, mi jár a fejedben a forradalmi mesterséges intelligencia, a GPT-3 (Qubit)

Publikálva: 2022. augusztus 22.