Lexiq

Göngyöleg

A göngyöleg olyan csomagolási eszköz, ami a terméket megvédi a rongálódástól szállítás közben, és újra felhasználható, azaz az eladónak visszaváltási kötelezettsége van rá.

Például göngyöleg lehet egy doboz, palack, kanna, rekesz, láda, hordó, zsák, raklap, cséve stb.

Hivatalosan, könyvelési szempontból nem számít göngyölegnek az egyszer használatos csomagolás, annak ellenére, hogy ezt nem betétdíjas göngyölegnek nevezik. Ez a fajta csomagolóanyag a termék része, és annak eltávolításával a termék elveszítené az értékét. Például ilyen lehet egy liszt papírzacskója, egy sampon flakonja, egy babkonzerv fémdoboza, egy csomag tészta műanyag zacskója stb. Ugyanígy nem számít göngyölegnek az a csomagolás sem, amit egy cég a saját helyén belül használ a termék tárolására vagy ide‑oda áthelyezésére, amennyiben nem ezt a csomagolást fogja használni a termék elszállításakor.

A betétdíjas göngyölegnek két fajtája van:

  1. saját göngyöleg: amiben az eladó az árut kiszállítja a vásárlónak, vállalva, hogy a csomagolást visszaveszi betétdíjas áron (például egy sörös üveg, amit visszavihetsz a boltba, és visszakapod az üres üveg árát)
  2. idegen göngyöleg: amiben az eladó kapja az árut a gyártótól vagy más nagykereskedelmi üzlettől (például egy műanyag rekesz, amiben a sörgyár kivitte a sörös üvegeket a boltba, és amit a bolt tulajdonosa visszaad a gyárnak, miután kipakolta belőle a söröket)

Bővebben: Áruk (Econom)

Publikálva: 2022. szeptember 28.