Lexiq

GMO-mentes

A GMO-mentes jelölés azt jelenti, hogy az élelmiszer nem génmódosított termelésből származik. Ennek pontos feltételei:

GMO-mentességet jelző felirat egy tejesdobozonPéldául ha egy zacskó liszt GMO‑mentes, az azt jelenti, hogy ha vannak is benne módosított géneket tartalmazó gabonaszemek, azok nem szándékosan kerültek bele, hanem mondjuk azért, mert a génmódosított búzatábláról a szél átfújta a szemeket a GMO‑mentes búzaföldre. Ha pedig egy doboz tojás vagy egy csomagolt csirke GMO‑mentes, az azt jelenti, hogy az állatot kizárólag hagyományos módon nemesített takarmánnyal etették, a csirke szervezetébe nem került génmódosított táplálék.

Egyetlen összetevőből álló élelmiszerre (azaz zöldségre vagy gyümölcsre) csak akkor lehet ráírni, hogy GMO‑mentes, ha az adott növénynek létezik GMO változata is.

Amire nincs ráírva, hogy GMO‑mentes, az nem feltétlenül génmódosított. Ennek az az oka, hogy míg a GMO‑mentesség jelölése önkéntes, addig a GMO feltüntetése kötelező, ha a génmódosított összetevő mennyisége meghaladja a 0,9%‑ot.

A GMO-mentes termékek jellemzően drágábbak, mint a jelölés nélküliek. Ennek az az oka, hogy ezek szigorú minőségbiztosítási előírások mentén készülnek, és a GMO-tartalom ellenőrzése és mérése jelentős költséggel jár.

A GMO-mentes jelölés kötőjellel írandó, mert a helyesírási szabályzat 289./a pontja szerint a mozaikszókhoz nem szóközzel, hanem kötőjellel illesztjük az utótagot.

A GMO-mentességet angolul GMO‑free vagy Non‑GMO, németül Frei von Gentechnik vagy Ohne Gentechnik felirattal jelzik.

Bővebben:

Publikálva: 2021. március 26.