Lexiq

GMO

A GMO az angol Genetically Modified Organism (magyarul genetikailag módosított élőlény) rövidítése, azaz olyan növény vagy állat, aminek genetikai anyagát közvetlenül és célzottan megváltoztatták.

A génmódosítást tehát három dolog különbözteti meg a hagyományos nemesítéstől:

  1. irányított módon, egyetlen tulajdonság megváltoztatása érdekében történik (például egy bizonyos fehérje termelésének ösztönzése egy kártevővel szemben, míg a nemesítés során olyan elérendő célok fogalmazódnak meg, mint a nagyobb terméshozam, vastagabb szár)
  2. közvetlenül az adott tulajdonságért felelős gének módosításával történik (szemben a nemesítéssel, ahol szaporítás útján, véletlenszerűen módosítják a géneket)
  3. a beépített gén akár másfajta élőlényből is származhat vagy akár mesterségesen előállított is lehet (például egy baktérium génje bekerülhet egy kukoricába, ellenben nemesítéssel a kukorica csak kukoricagéneket kaphat, hiszen itt természetes szaporodással történik a genetikai kód befolyásolása)

a legnépszerűbb génmódosított dísznövény a valójában halvány lila színű "kék rózsa"Noha kísérleti szinten már számos genetikailag módosított állatot létrehoztak, de mivel az iparban még sehol a világon nem tenyésztenek ilyet, ezért a génmódosított élőlények alatt szinte kizárólag a génmódosított növényeket kell érteni.

Az Európai Unió országai szabadon dönthetnek arról, hogy akarnak‑e GMO növényeket termeszteni a területükön vagy sem. Magyarország GMO‑mentes övezet, ami azt jelenti, hogy a hazai földeken tilos a génmódosított növények termesztése. Ez a tiltás azonban nem vonatkozik a forgalmazásra, így a külföldről származó árucikkek lehetnek génmódosítottak, illetve tartalmazhatnak génmódosított összetevőket.

Az Európai Unióban - és így Magyarországon is - akkor kell ráírni egy élelmiszerre, hogy génmódosított összetevőt tartalmaz, ha ennek mennyisége meghaladja a 0,9%‑ot. A GMO‑mentes jelölés használata nem kötelező, de csak akkor engedélyezett, ha legfeljebb 0,1%‑ban tartalmaz génmódosított összetevőt, illetve ha az állatot GMO-mentes takarmánnyal etették.

Bővebben:

Publikálva: 2021. március 26.