Lexiq

Gmk

A gmk a gazdasági munkaközösség rövidítése. Ezek olyan magyar kisvállalkozások voltak az 1980‑1990‑es években, aminek tagjai a főmunkaidejükön kívül, annál sokkal nagyobb anyagi haszonnal végezték tevékenységüket.

Mivel a gmk‑k jellemzően nagyon rugalmasan alkalmazkodtak a megrendelők igényeihez, csekély pénzügyi nyilvántartást vezettek, és a törvény kiskapuit is ügyesen kihasználták, ezért könnyen nagy nyereséget tudtak termelni. (A gmk‑k létrehozásának törvényi lehetősége eleve azt a célt szolgálta, hogy minél rugalmasabban, gyorsabban és jobb minőségben kiszolgálják az egyre növekvő szükségleteket.)

Gmk-t 1982. január 1‑től lehetett létrehozni legalább 2, legfeljebb 30 magánszemély tagságával. 2000 júniusától ez a szervezeti forma megszűnt, és csak úgy működhettek tovább, hogy más cégformává alakultak. Noha ekkor a legtöbb gmk feloszlott, azért ma is sok olyan cég él, amelyik régen gmk‑ként kezdte meg működését (pl. Graphisoft, Műszertechnika, KÉSZ Csoport, Villa International, Thermo, Acéllabor, Tutti stb.).

Bővebben: A gmk-korszak (24.hu)

Publikálva: 2021. május 4.