Glükóz
A legegyszerűbb cukor, aminek biológiai jelentőségét az adja, hogy ez a szénhidrát lebontásának végterméke, az ember anyagcseréjének fő energiaforrása. Kémiai képlete a híres C6H12O6.
Az ételek és italok emésztése során a szénhidrátokat glükózra bontjuk. Ezt a vér szállítja a test sejtjeibe, hogy azok energiát kapjanak a működésükhöz (például az izmok erőt tudjanak kifejteni, az idegsejtek kommunikálni tudjanak egymással stb.). A vérben megjelenő glükóz hatására a hasnyálmirigy inzulint termel és bocsát a vérbe, mert ez a hormon szükséges ahhoz, hogy a sejtek fel is tudják venni a hozzájuk szállított glükózt.
Valamennyi glükóz mindig jelen van a vérben, ennek mennyiségét a vércukorszint fejezi ki.
A glükóz másik neve szőlőcukor, ami arra utal, hogy a természetben főként gyümölcsökben, többek között a szőlőben fordul elő. A glükóz kifejezés a görög glykós (=édes) szóból származik, utalva a szőlőcukor édeskés ízére. Szinonimája: dextróz.
Kapcsolódó szó: glikémiás index
Publikálva: 2020. június 7.

Glükóz molekula 3D ábrázolása