Lexiq

Glikogén

Az izmokban és a májban raktározódó szénhidrát, ami a szervezet tartalék tápanyagát biztosítja.

Ha a szervezetnek hirtelen energiára van szüksége, elsőként a vérben keringő, könnyen elérhető glükózhoz nyúl. Amikor azonban ez elfogy, azaz ebből már nem tudja biztosítani a szükséges energiamennyiséget, a szervezet a tartalékaihoz, azaz a glikogén raktárakhoz folyamodik.

A glikogén valójában a test szinte minden szövetében megtalálható, de a vázizmokban és a májban van belőle a legtöbb, ezek a glikogén elsődleges raktárhelyei.

Evés után a felesleges glükóz óriásmolekulák formájában ezekbe a raktárakba kerül. Ha pedig egyszer csak szükség van rá, a máj gyorsan lebontja, és glükózként visszaüríti a vérbe, például ha a vércukorszinted túl alacsony (mondjuk éjjel, alvás közben, amikor már hosszú órák óta nem ettél semmit).

De ez történik akkor is, ha az izmok erőt fejtenek ki. Amelyik izmod dolgozik, abból fogy a glikogén, azt használja fel az izom üzemanyagként. Ez azonban igen gyorsan, már 5‑10 perc alatt kiürül. A mozgás 10‑40. percében az izmaid a vércukorból és a zsírraktáraidból nyerik az energiát, eleinte nagyjából azonos arányban, majd a máj glikogénraktárának folyamatos kiürülésével egyre inkább a zsírból. Ez azt jelenti, hogy kb. 40 perc után válik a zsír a fő energiaforrássá, ekkor kezdődik el a hatásos zsírégetés.

Mivel a raktárak kapacitása véges, ezért ha megteltek, a szervezet a felesleges szénhidrátot zsírrá alakítja, és úgy raktározza el. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy ha túl sok szénhidrátot eszel, azzal a tested zsírrétege is nő.

Azt, hogy a raktárak töltődjenek vagy ürüljenek‑e éppen, az inzulin, a glükagon és az adrenalin szabályozza. Az inzulin arra ad utasítást, hogy a raktárak feltöltődjenek, ennek köszönhetően csökkenti a vércukorszintet. A glükagon és az adrenalin ezzel ellentétes hatású, ők a raktárak ürítésére adnak parancsot, ezzel emelik a vércukorszintet.

A glikogén funkcióját a növényekben a keményítő látja el, ezért a glikogént állati keményítőnek is nevezik.

Bővebben: Az edzett izom több glikogénnel töltődik fel (Peak)

Publikálva: 2020. június 11.