Lexiq

GDP

A GDP (kiejtve: dzsí‑dí‑pí) az angol Gross Domestic Product kifejezés rövidítése, aminek a magyar jelentése bruttó hazai termék.

Ez a szám egy országban adott idő alatt előállított termékek és teljesített szolgáltatások összesített értékét mutatja. Ebben benne van a háztartások fogyasztása, az állam vásárlásai, az üzleti beruházások, valamint a nettó export (azaz az export és az import különbsége) is. Például ha veszel egy új nadrágot vagy elmész fodrászhoz, akkor ezek ára növeli Magyarország GDP‑jét, míg ha ugyanebből a pénzből egy használt farmert vásárolsz, vagy a szomszédoddal vágatod le a hajad, akkor nem növekszik a GDP, mert ilyenkor a hazai vagyon nem növekedett, csupán áthelyeződött.

Magyarország GDP-jének alakulása 1986 és 2020 között, előrejelzésekkel 2026-ig egy diagramon ábrázolvaHa azt hallod, hogy egy ország az éves GDP 10%‑át költötte egészségügyi kiadásokra, az azt jelenti, hogy az összes ott elköltött pénz 10%‑a valamilyen orvosi jellegű ráfordítás volt (például gyógyszer vásárlása, szűrővizsgálat elvégzése stb.)

A GDP-t jellemzően egy ország gazdasági teljesítményének mérésére és az egyes országok összehasonlítására használják. Például ha egy politikus azt mondja, hogy az ország gazdasága 3%‑kal növekedett, azt onnan tudja, hogy az az évi GDP 3%‑kal több volt, mint az előző évi GDP, azaz abban az évben 3%‑kal több készterméket és szolgáltatást állítottak elő az országban.

Bővebben:

Publikálva: 2021. augusztus 16.
Módosítva: 2021. augusztus 23.