Lexiq

Galentin-nap

A Galentin-nap (angolul Galentine's Day) egy nem hivatalos ünnep, amit minden évben február 13‑án tartanak a Valentin‑nap mintájára a női barátság elismeréseként.

Az ünnepnap neve az angol gal szóból ered, ami egy szleng kifejezés a lányokra és a fiatal nőkre. A Városfejlesztési osztály című amerikai tévésorozat forgatókönyvírói erre a szóra cserélték ki a Valentin‑nap első három betűjét, így született a 2010. február 11‑én vetített epizód címe. Ebben a részben a főszereplő partit tart a barátnőivel, és így nevezi el, amikor a nők egyedül, párjukat vagy férjüket otthon hagyva egymást ünneplik.

Az ötletet aztán felkapta a közönség, és sokan a valóságban is megtartották a Galentin‑napot, hogy kimutassák, a barátnők ugyanolyan fontosak az életükben, mint a partnerük, hiszen a férfiak jönnek-mennek az életben, de a barátok örökre megmaradnak.

Galentin-napi üdvözlőkártya szív alakú sütemények mellettIlyenkor tehát a barátnők valami közös programot szerveznek vagy csak összegyűlnek egy nagy beszélgetésre, esetleg apró ajándékokkal lepik meg egymást. Ez utóbbi szokásra a kereskedők is igyekeztek reagálni, így mára már egyre több Galentin‑napi képeslap és ajándéktárgy kapható február elején, sőt olyan szolgáltatásokat és programajánlatokat is hirdetnek ebből az apropóból, mint a Galentin‑napi vacsoramenük vagy a wellness-hétvégék.