Lexiq

FSC

Az FSC a Forest Stewardship Council (magyarul Erdőgondnoksági Tanács) rövidítése, ami egy 1993‑ban alapított nemzetközi szervezet a fenntartható erdőgazdálkodás támogatására szerte a világon, kiemelt figyelemmel a fokozottan veszélyeztetett északi erdők és dél-amerikai esőerdők védelmére.

A fenntartható erdőgazdálkodás olyan törekvéseket ír elő, mint például a természetes erdők megőrzése illetve védett területté nyilvánítása, a ritka és veszélyeztetett növényfajok védelme, a tarvágás beszüntetése, az erdők szántóföldekké alakításának tilalma, a telepítés helyszínéhez megfelelő fafajok ültetése, a kémiai növényvédő szerek használatának mellőzése, génmanipulált növények termesztésének tilalma, az erdőkben dolgozó munkások jogainak betartása stb.

az FSC tanúsítvány jele egy fa lombjából kiinduló pipa, alatta FSC felirattalAz egyes termékek csomagolásán lévő FSC logó azt jelzi, hogy az előállításhoz használt fa- vagy egyéb anyag olyan helyről származik, ami megfelel a szervezet környezetvédelmi, gazdasági és társadalmi szabványainak.

Az FSC tanúsítványt a cégek önkéntes alapon kérvényezhetik a felelős termelés igazolására. Ilyenkor egy FSC által megbízott külső, független szervezet erdőellenőrzést végez, és ha a gazdálkodás megfelel az elvárásoknak, a cég használhatja az FSC címkét a termékein. A címke használatához évente meg kell újítani az minősítést, amihez természetesen folyamatosan meg kell felelni az FSC szabályainak. A tanúsítvány megújításáért éves díjat kell fizetni, ami azért éri meg a cégnek, mert ezzel jelzi a vásárlók felé az erdők fenntartható felhasználása melletti elköteleződését, illetve ezzel megadja a lehetőséget a fogyasztóknak a környezet- és emberbarát üzletpolitika támogatására.

Az FSC hivatalos honlapja: fsc.org

Publikálva: 2021. november 14.